Ají Amarillo            
1000 - 30000                      
Capsicum Baccatum

Namnet betyder gul chilepeppar. En av de vanligaste chilesorterna i Peru. Frukten kallas ibland för ají escabeche, ají fresco eller ají verde. Ají amarillo har funnits i Peru sedan inkatiden och finns också avbildad på keramik och dylikt. Det är en stor – nästan trädliknande – planta som kräver stor jordmängd för att komma till sin rätt. Plantan producerar mycket (hängande) frukt och kan bli upp emot 2 meter redan första året.

Fruktformen har smala axlar och liknar ett långt finger med spets, färgen är skinande orange. Ají amarillo har en mycket aromatisk och fruktig smak med lagom styrka, som dock varierar kraftigt. Frukten används traditionellt urkärnad och skivad, hackad eller strimlad och som smaksättning eller garnityr. Ají amarillo är också gott i fisk– och skaldjursrätter, ceviche, vinägretter och mojo. Puré av frukten är också vanligt och ger en mycket fin färg och distinkt fruktig smak med balanserad styrka. Styrkenivån är medium till het.

Ají amarillo går också utmärkt att torka. C. baccatum-arten trivs i svalare klimat men kräver samtidigt längre odlingssäsong.

Beställ fröer här 

aji-amarillo.jpg

Powered by Collector Logo

ANNONSER

Go to top
Copyright © 2016 Svenska Chilepepparföreningen. Alla rättigheter reserverade.
Hemsidan producerad av Korrong och Aftertaste i Joomla! som är fri programvara publicerad under GNU General Public License.