Piri Piri (torkad)
100000
Capsicum Annuum

Benämningen Piri Piri används i det portugisiska språket, det vill säga i den portugisisktalande moçambikiska samhället. – "Det finns en hel del debatt om hur Piri Piri kom till Portugal", säger Dave DeWitt, författare till The Chile Pepper Encyclopedia (Morrow, 1999). "Chilefrukterna fördes ursprungligen till Portugal genom Columbus resa till Amerika. De flesta människor tror att portugiserna sedan tog med sig chilepeppar till sina kolonier i Moçambique och Angola, där de döptes i swahili-språket till "peppar-peppar", och naturligtvis korspollinerades. Handel och folkförflyttning mellan Portugal och dess kolonier resulterade i att denna typ av chilefrukt återvände till Portugal. Under årens lopp befästes det afrikanska namnet Piri Piri, så även i Portugal."

Enligt The Oxford Dictionary of English är Piri Piri ett främmande ord som betyder en mycket het sås med röd chilepeppar. Ursprunget är Ronga-språket och deras ord för peppar i södra Moçambique. Det bör alltså påpekas att Piri Piri, Peri Peri och Pili Pili betyder helt enkelt "peppar-peppar" och är samlingsnamn för alla afrikanska chilefrukter.

Piri Piri sås (som används som krydda eller marinad) har portugisiskt ursprung och är särskilt utbrett i Angola, Namibia, Moçambique och Sydafrika. Såsen görs av krossade chilefrukter, citrusskal, lök, vitlök, peppar, salt, citronsaft, lagerblad, paprika, basilika, oregano och dragon. Piri Piri har ingen stor smak men är mycket användbar i all matlagning med sin genomskinliga styrka.

Piri-Piri torkad.jpg

Powered by Collector Logo

ANNONSER

Go to top
Copyright © 2016 Svenska Chilepepparföreningen. Alla rättigheter reserverade.
Hemsidan producerad av Korrong och Aftertaste i Joomla! som är fri programvara publicerad under GNU General Public License.