Tepín
100000 - 250000
Capsicum Annuum

Tepín eller Chiltepín (i Mexiko och Texas) är en vildväxande chilepeppar av arten C. annuum, och som är anfader till de flesta andra odlade chilearterna. I Mexiko växer "bergens drottning" fortfarande vilt, det är en av de äldsta chilesorter man känner till. Frukterna är cirka 1 cm stora och som mogna är de lysande röda. Fruktens hetta är mycket stark och intensiv men kortvarig. Tepín går utmärkt att torka. Prova att göra en salsa av grillad lök, vitlök, tomat, paprika och mortlad chiltepín – det blir en beroendeframkallande smak.

Denna chilepeppar är krävande och svår att få att gro beroende på att vilda frön normalt sett passerar fåglars matsmältningssystem. Frön som gror växer sedan snabbt om plantan får stå varmt, ljust och fuktigt. Men Tepín ger i regel bara lite frukt första året. Plantan bör beskäras för att behålla en buskliknande form. Om plantan övervintras och sköts rätt kan skörden andra året i gengäld bli enorm. Det latinska namnet är C. annuum var. aviculare.

Blötlägg frön i ljummet vatten något dygn innan sådd och så på 5 mm djup i såjord. För bästa möjliga groddresultat rekommenderas blötläggning i en lösning av bakpulver eller kaliumnitrat. Bakpulver och kaliumnitrat mjukar upp fröskalet och kaliumnitrat ger även extra näring åt grodden. Det betyder ökad grobarhet, snabbare grodd och en kraftigare tillväxt för plantan. Kaliumnitrat dödar även bakterier och mögelsporer som kan orsaka att fröet ruttnar innan det hunnit gro.

Håll jorden fuktig men inte blöt. Behöver ha varm jord, 25-30°C och 10-40 dagar för att gro. Plantera om efterhand som plantan växer och rötterna utvecklas. Hjälp blommorna med pollinering genom att skaka plantan eller med en liten pensel. Tepín trivs i ett soligt fönster, uterum, växthus, utomhus i soligt och skyddat läge under sommaren. Vid odling under vinterhalvåret krävs i regel någon form av växtbelysning. Beskär eventuellt på hösten.

Tepin.jpg

Powered by Collector Logo

ANNONSER

Go to top
Copyright © 2016 Svenska Chilepepparföreningen. Alla rättigheter reserverade.
Hemsidan producerad av Korrong och Aftertaste i Joomla! som är fri programvara publicerad under GNU General Public License.