Arizona
500 - 2000
Capsicum Annuum

Vi saknar bild på Arizona. Har du ett fotografi som du har tagit och som du är villig att låta oss använda här, får du gärna höra av dig till info@chilepeppar.com. Vi tar tacksamt emot fotografier i jpg-format och med minst 500 pixlars bredd. Var vänlig och skicka inte bilder som du har hittat på andras hemsidor. Tack på förhand!

Även känd som Arizona 20 – en hybrid ur sorten Anaheim. Den välkände chileodlaren Ed Curry introducerade sorten 1993. Skillnaden ligger i växtförädlingen, vilket ger konsumenten bättre kvalitet, smak och styrka. För företag som säljer chilepeppar till detaljhandeln är det oerhört viktigt.

Arizona 20 kommer från Curry Seed & Chile Company Sunsites i Arizona. Ed Curry har ett nära samarbete med sin partner, Phil Villa, en välkänd chileodlare, för att utveckla nya och förbättrade hybrider som kan produceras med jämn kvalitet, smak och styrka. Noggrann växtförädling kan också resultera i nästan dubbelt så stor avkastning. Det genetiska ursprung för 80-90 procent av all chilepeppar som odlas kommersiellt i USA, kan spåras tillbaka till Currys gård i Arizona! Curry Seed & Chile Company levererar chilepepparfrön till odlare i USA, i Mexiko, och över hela världen.

Plantan blir cirka 75 cm hög och frukterna kan bli upp mot 20 cm långa. Frukterna har en mild kryddig smak med inslag av paprika. Fruktfärgen går från mörkt grön till djupröd efterhand som de mognar. Arizona har samma användningsområde som sorten Anaheim – den är bra i sallader, på grillspett, som fylld (relleno), gratinerad eller i mildare maträtter. Styrkan i Arizona sorten liknar den allmänt populära Anaheim chile.

Arizona trivs i ett soligt fönster, uterum, växthus och under sommaren utomhus i soligt och skyddat läge. Vid odling under vinterhalvåret krävs i regel någon form av växtbelysning. Hjälp blommorna med pollinering genom att skaka plantan eller med en liten pensel. Beskär eventuellt plantan på hösten. Övervintra inomhus i ljust läge.


Powered by Collector Logo

ANNONSER

Go to top
Copyright © 2016 Svenska Chilepepparföreningen. Alla rättigheter reserverade.
Hemsidan producerad av Korrong och Aftertaste i Joomla! som är fri programvara publicerad under GNU General Public License.