Ají Ayucllo
3800 - 27500
Capsicum Baccatum

Ají Ayucllo är en vanlig sort från San Marín och Ucayali i Peru där den traditionellt används till den ikoniska maträtten El Juane, en av huvudrätterna i köket i den peruanska djungeln och som allmänt äts den 24 juni, festen för Sankt Johannes Döparen (San Juan). Anrättningen tillverkas vanligtvis av ris, kött, oliver, hårtkokt ägg, Ají Ayucllo och andra kryddor, som är inlindade med bijaoblad (arablomma) och sedan kokas. Det finns samtidigt många varianter på El Juane.

Den kompakta plantan blir cirka 1 meter hög med mängder av frukt (en fullvuxen planta kan producera omkring 170 frukter). Fruktformen är rund till oval med trubbig spets och omoget ljusfärgad, ibland med lila färgton, samt röd vid full mognad. Forskare föreslår att Ají Ayucllo kan vara en nära släkting till Ají Amarillo. De färska frukterna är mediumstarka men torkad Ají Ayucllo blir betydligt starkare och når 27500 scovillegrader.

Aji_Ayucllo_500.jpg

Powered by Collector Logo

ANNONSER

Go to top
Copyright © 2016 Svenska Chilepepparföreningen. Alla rättigheter reserverade.
Hemsidan producerad av Korrong och Aftertaste i Joomla! som är fri programvara publicerad under GNU General Public License.