Den charmiga bakgrunden till skapandet av detta kryddheta monster var dock inte att sätta ett rekord. Mike Smith, fruktodlare och en konkurrenskraftig showgardener från Denbighshire i Wales, var ute efter att skapa en estetiskt tilltalande chileplanta för att kvalificera sig till Storbritanniens berömda Chelsea Flower Show, där den nu tävlar för att bli Årets Växt. Dragon's Breath skapades också ur ett försök av ny växtnäring utvecklad av Nottingham Trent University och som syftar till att öka plantans kvalitet och resistens. Mike Smith säger att den avsedda användningen faktiskt kommer att vara medicinsk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Det var en komplett olycka men "I’m chuffed to bits" - det är en snyggt planta," sa Smith till The Telegraph. Chilepepparn var dock odlad i samarbete med forskare från Nottingham Trent University, som är intresserade av den medicinsk användning av chilepeppar som narkos. Det var de som verifierade att Dragon's Breath hade den högsta noteringen som någonsin setts på Scoville-styrkeskalan, 2,48 miljoner, den rivaliserande Carolina Reaper som uppmätts i 2,2 miljoner. Scovilleskalan mäter styrkeintensiteten i enheter. De 2,48 miljoner Scovillegraderna innebär att en droppe olja från denna chilepeppar kan detekteras i 2,48 miljoner droppar vatten, vilket gör den till i princip ett hett vapen. Som jämförelse har pepparspray, som används av US Army, 2 miljoner.

Vetenskapsmännen tror att om du försöker äta denna chilepeppar, kommer dina luftvägar troligen att stängas av från den brännande känslan och att du skulle få en anafylaktisk chock och dö. Men det betyder inte att chilepepparn inte är en kraft för det goda och inte det onda. Capsaicinoljan från frukten är så kraftig att den bedövar huden, vilket ger den en utmärkt potential som anestetik, särskilt för de som är allergiska mot smärtstillande medel eller till och med för användning i utvecklingsländer där tillgång och finansiering för anestetika är begränsad.

Chilepeppar har faktiskt en lång historia av medicinskt värde, allt från att lugna magen via stärka immunsystemet till att hjälpa dig att leva längre. Tänk bara på att inte äta den här rakt upp och ner. "Jag har provat den på spetsen av min tunga och det brände och brände," sa Smith. "Jag spottade ut den efter ungefär 10 sekunder. Styrkeintensiteten bara växer."

Smith väntar för närvarande på att Guinness World Records ska verifiera den nya världsmästaren. Samtidigt säger andra källor att rekordet inte kan tillskrivas Smith på grund av att chilefrukten Dragon's Breath var utvecklad av odlaren Chilli Bob i Nottinghamshire, därav kopplingen till Nottingham Trent University. Fortsättning lär följa. Men under tiden, om någon erbjuder dig Dragon's Breath, rekommenderas försiktighetsprincipen – säg bara nej.

Källa:  BBC, The Telegraph och The Mirror