"På grund av arvet och kunskapsbasen av chilepeppar som utvecklats i New Mexico, verkade det vara en logisk koppling att etablera när NASA började genomföra experiment med chilepeppar som kandidatväxter för att odlas i rymden," sa NASA-anläggningsfysiologen Ray Wheeler. ”Jacob hjälpte oss att skapa dessa kontakter. Astronauterna har ofta uttryckt en önskan om mer kryddig och smakfull mat, och det verkade också vara bra att ha lite heta smaker ombord. Dessutom är många chilesorter mycket C-vitamin-rika, vilket är viktigt för rymddieter. ”

Wheeler sa att Española har varit en av de bästa i teamets studier. Det är i slutändan en kostnadsbesparande chilepeppar eftersom dess tillväxtcykel är mycket kortare än Hatch chile, baserat på skillnaden i höjd i odlingsdalen. "Vi letade också efter sorter som inte blir för stora och ändå mycket produktiva i de kontrollerade miljöerna som vi skulle använda i rymden," sa Wheeler.

Dr. Roy Nakayama och Dr. Frank Matta lanserade sorten ‘Española Improved’ 1984. Denna sort var ett resultat från en hybridisering mellan Sandia och en variant av New Mexican chile. Española Improved mognar tidigt (155 dagar). Sorten skapades för den kortare växtsäsongen i norra centrala New Mexico. Española Improved producerar långa, släta, köttiga frukter, breda vid stjälkfästet och avsmalnande till en skarp spets. Formen är vanlig bland kulturväxtsorter i området. Den mogna, mörkgröna frukten av Española Improved är i genomsnitt 15 cm i lång och 3 cm i bred. Relativt höga fruktmängder, storlek och försäljningsegenskaper (långa och släta frukter) gör den överlägsen som grön chile jämfört med andra liknande sorter. Röd mogen Española Improved är lika bra för att torka. Styrkenivån är 1 500 - 2 000 Scovillegrader. Det har varit en populär sort i norra New Mexico och andra områden som behöver odla chilepeppar med tidig mognad.

Española Improved blir officiellt den första chileplantan som odlas i rymden och kommer att göra sin rymddebut i november ombord på den internationella rymdstationen. Chilepepparen kommer att odlas i stationens två växtsystem, kallad Advanced Plant Habitat och Veggie.

Källor: NMSU, Fiery Foods Central