Apotek Hjärtat följer upp den trevliga traditionen att sätta sting på senap. Den här gången i en typisk svensk svagt sötstark och grovkornig senap med ancho chilepeppar. Den passar perfekt till julskinkan såväl som till det småvarma på julbordet. Vill du öka styrkan så är det bara att tillsätta mer av mald ancho eller någon annan favoritsort.

Senap, årets smak Ancho. 175 g, 44,90 kr – En klassisk grovkornig senap som i år smaksatts med Ancho som tillför en mild hetta och en len sötma.

Om du tänker på senap är det nog främst som tillbehör till varmkorv och skinka, men den gula kryddsåsen är så mycket mer än så. Här följer 5 saker du kanske inte visste om senap.

Historik – Senap har använts i matlagning under väldigt lång tid, enligt vissa är det till och med det äldsta tillbehöret som vi använde i vår mat. Egyptens faraoner tog med sig senapsfrön i graven, men romarna var först med att mala de kryddiga fröna och blanda dem med vin och vinäger till en ätbar smet.

Medicin – Senap har länge använts för sin medicinska egenskaper, för allt ifrån skorpionbett och tandvärk till täppta bihålor och aptitretare. Idag hittar man senap i en uppsjö av produkter, som viktminskningsprodukter, kolesterolreglerare, eksembehandling och till och med för att förebygga mag- och tarmsjukdomar.

Senapsgul – Den särskilda färgnyans som senapen lånat ut sittnamn till har föga med själva senapsfröna att göra, den kommer istället från den starkt färgade gurkmejan som används för att ge senapen vi äter extra färg och styrka. Krossade senapsfrön varierar från rätt så tråkigt blekgul till mörkt bruna i färg.

Släktingar – Senapsplantan är nära besläktad med en hel drös med vanliga grönsaker, som broccoli, blomkål, rovor och kål.

Kanadensisk eller nepalesisk? – Det finns en uppsjö av olika senapsblandningar i världen, men fröna som de alla tillverkas av kommer oftast från ett av två länder – Kanada eller Nepal. Tillsammans står de två nationerna nämligen för mer än hälften av världens senapsproduktion.

 

Go to top
Copyright © 2016 Svenska Chilepepparföreningen. Alla rättigheter reserverade.
Hemsidan producerad av Korrong och Aftertaste i Joomla! som är fri programvara publicerad under GNU General Public License.