Chilhuacle Negro 2024Börja med omplantering i 1-liters kruka. Lägg lite jord (jord för köksträdgårdväxter) och lecakulor i botten på krukan. Strö på SCF:s EKO-näring NPK 9-5-3 eller granulerat hönsgödsel (är viktigt för att plantan ska växa sig stor och kraftig). Tryck försiktigt upp den lilla plantan och sänk ner så att första bladparet nerifrån (hjärtbladen) hamnar i nivå med den nya jorden. Krukan ska samtidigt vara fylld till kanten med jord. Vattna (helst underifrån) ordentligt så att rötterna får kontakt med den nya jorden. Tänk på att näringsvattna om du inte använder långtidsverkande naturgödsel. Efter ytterligare 6 veckor eller när plantan rotat igenom krukan på nytt är det lämpligt med omplantering i 2-3 liters kruka. Kom ihåg att komplettera med ny näring i proportion till ny jord och att hela tiden sörja för god belysning. Chileplantan behöver omkring 14 timmar ljus per dag.

I takt med att plantan växer och rotar igenom på nytt är det dags att plantera i minst 5 eller 10 liters krukor, eller ännu större krukor, beroende på sort och dess storlek. Sedan är det ytterligare vatten och näring som behövs. Tänk på att SCF:s EKO-näring NPK 7-7-10 eller annan kaliumrik näring är viktigt för gynna rotutveckling, blombildning och fruktsättning hos chilepeppar. Kaliumrik näring bör tillsättas när plantan vuxit sig stor och grön och den första karten visar sig på plantan. Tillför gärna kaliumrik näring i samband med sista omplanteringen. Om du inte använder långtidsverkande näring ger du näring kontinuerligt vid vattning. Mängden näring beror på temperatur och ljus. Ju mer av dessa betingelser desto mer näring gäller. Tänk också på att ko- och hönsgödsel måste komma ner i jorden för att göra nytta. Gödsel som sprids ovan jord lär dra till sig mycket flugor. När de gäller näringsdoseringen så brukar det stå på förpackningen.

Vid omplantering i kruka eller på friland ska du använda humus- och näringsrik jord. Humus är lika med organiskt material som bryts ner i jorden. En matjord som innehåller 10-15 procent humus betecknas som mullrik. Plantjord är en basjord med hög mullhalt och högt näringsinnehåll för trädgård och växthus. Balkongjord- och urnjord är också näringsrik. Lecakulor, lera och sand ger samtidigt en porös jord med god dränering för lådor, urnor, krukor och odling i säck. 
Tänk på att jord är en färskvara. Jord som tillverkas på hösten är avsedd att användas påföljande vår. Planteringsjordar som lagras i värme under sommaren kan bli förstörda. Känn och lukta på jorden. Den ska lukta jord och mylla, inte syntetiskt eller något som katten har gjort. Jorden ska dessutom vara lagom fuktig, inte blöt. Det får inte rinna mellan fingrarna.

Chileplantan är självpollinerande. För att blommorna ska pollineras krävs det antingen att de står utomhus så väder och vind tar hand om det på naturlig väg eller att plantan försiktigt skakas för hand, så att pollinering kan ske. Blommorna kommer att trilla av om de inte blir pollinerade. Var samtidigt vaksam på att bevattningen är jämn. Det behövs extra vatten vid blommning.
Se upp för tvära temperaturkast, det kan medföra att blommorna faller av. Stark temperatur medför hög vätskeförlust för plantan, vilket kan orsaka att blommorna ramlar av. Även pollen skadas av för hög temperatur och förstörs. Blommorna kan också påverkas av stark blåst. Tänk även på att kväverik gödsling gynnar plantans tillväxt men inte blommornas. Om plantan ser onormalt grön och frisk ut kan det vara ett tecken på för mycket kväve. Komplettera då med SCF:s EKO-näring NPK 7-7-10.

Väljer du att odla på friland eller i kruka utomhus bör plantan härdas 5-6 dagar innan den sätts ut permanent. Var också uppmärksam på nattemperaturen, den bör ligga på runt 15 °C och inte falla under 10 °C. Se upp med tvära temperaturkast under, till exempel, varma vårdagar. Solvarma dagar och kalla nätter medför ofta att plantan tappar både blommor och blad. Tänk därför på att inte sätta ut plantorna för tidigt i kallväxthus eller utomhus. 

När din chilepepparplanta börjar sätta blommor och frukt kan ibland plantans tillväxt stanna upp på grund av att fruktsättningen tar för mycket näring från plantan. Ta då bort  den första frukten/frukterna och låt plantan växa till sig tills den skjuter iväg ordentligt med nya skott och bladverket känns friskt och är riktigt grönt i färgen. Låt sedan plantan vara i fred. En sådan behandling bör resultera i två skördar.

Läs mer om odlingstips under fliken Odlingsråd