KRAV-odlaren Göran Hörberg har tipsat om hur man får en stor skörd. När din chilepepparplanta börjar sätta blommor och frukt kan ibland plantans tillväxt stanna upp på grund av att fruktsättningen tar för mycket näring från plantan. Ta då bort blommor och frukt och låt plantan växa till sig tills den skjuter iväg ordentligt med nya skott och bladverket känns friskt och är riktigt grönt i färgen. Låt sedan plantan vara i fred. En sådan behandling bör resultera i två skördar. I övrigt så kan man generellt säga att blommor och frukt inte behöver tas bort uti fall plantan frodas och är grön och fin. Dessutom kan tilläggas att det är en god idé att skörda så fort frukterna mognat. Låter du frukterna sitta kvar för länge så tar de näring av plantan, vilket leder till att blom- och fruktsättning minskar eller uteblir helt.

När ska chilefrukterna skördas?
Om du tycker om chilepeppar med rejäl hetta så ska du låta frukterna växa länge. Styrkan i chilepeppar beror delvis på hur länge frukterna får växa på plantan. Men när det gäller smaken så är det lika riskabelt att vänta för länge med att skörda som att skörda för tidigt. Den absoluta höjdpunkten för smaken har en begränsad tid i chilefrukterna. Pequin har en 40-dagars period då smaken förstärks. För Habanero och de Àrbol sker detta under en 50-dagars period. Även om capsaicionider förekommer i chilefrukterna under hela tillväxttiden så förhöjs styrkan i takt med mognad och till ett maximum. Därefter reduceras styrkan i frukterna relativt snabbt.


Övervintring och beskärning
Alla chilesorter kan övervintras även om de små plantorna är lättast. Vid övervintring ska plantan gärna förvaras svalare än rumstemperatur, gärna i 10-15 C. Tänk också på att plantorna behöver extra belysning, 10-14 timmar per dag. Vattna dessutom med lätt ljummet vatten. Mindre gödseldoser är också att föredra.

I samband med att man tar in plantan kan diverse snyltgäster i form av bland annat bladlöss följa med. Syna därför plantan noggrant då och då under vintermånaderna. De löss som du ser kan du klämma ihjäl med fingrarna. Duscha dessutom gärna plantan med kallt vatten var och varannan dag. Det brukar hålla lössen i schack. I vissa fall måste man klippa ner plantan i början av vinterförvaringen. Ibland har man inget val eftersom vissa plantor blir så stora att de inte går att förvara på grund av utrymmesskäl.

Gör så här: Beskär dina plantor så mycket som behövs. Övervattna inte plantorna innan de har börjat sätta nya blad. Därefter får du balansera vattning och näringsgivor i förhållande till temperatur. I vanliga fall är det dags att beskära och plantera om plantan i februari. Beskär då en bit ovanför (cirka 20 cm) stammens förgrening. Vänta dock tills plantan visar tillväxttecken. Kruka därefter om plantan för att därefter ge näring och vatten i vanlig ordning. Nu är det bara att vänta på nya skott och en het sommarsäsong.

<- Tillbaka

ANNONSER

Go to top
Copyright © 2016 Svenska Chilepepparföreningen. Alla rättigheter reserverade.
Hemsidan producerad av Korrong och Aftertaste i Joomla! som är fri programvara publicerad under GNU General Public License.