När det gäller förvaring av frön bör du tänka på följande. Frön förvaras alltid bäst på ett svalt, torrt och mörkt ställe. Exempelvis i en papperspåse eller i en glasburk med lock.

Kylskåpsförvaring är bäst och när fröna förvaras i en sådan jämn temperatur behålls grobarheten bättre. Då kan fröna lätt sparas några år. Kom ihåg att tättslutande plastpåsar kan orsaka svampangrepp som fördärvar fröna.

F1-frön

Under de senaste åren har så kallade chilefröer av F1-sorter blivit vanligare. Med F1 menas att det är en hybrid, vilket är en korsning mellan två vanliga sorter. F1-sorterna ger större skörd och är dessutom betydligt mer resistenta mot sjukdomar.

Det lönar sig inte att själv ta frön från F1-hybriden eftersom en hybrid klyver sig i flertal former i kommande generationer och där ingen är lika produktiv och resistent som F1-hybriden.

Egen fröskörd

Icke F1-hybrider är vanliga sorter där frön har tagits efter självpollinering. De blir vanligtvis likadana år efter år. Men man kan bara vara säker på att få samma sort om man har isolerat plantan från andra sorters Capsicum. Det kan ske genom säkerhetsavstånd på cirka 500 meter eller genom att täcka plantor – som ska fröskördas — med exempelvis fiberduk. När frukten mognat äter man vanligtvis upp den men lämnar fröna på tork, på ett torrt och varmt ställe så att de inte möglar.

<- Tillbaka

ANNONSER

Go to top
Copyright © 2016 Svenska Chilepepparföreningen. Alla rättigheter reserverade.
Hemsidan producerad av Korrong och Aftertaste i Joomla! som är fri programvara publicerad under GNU General Public License.