Vid omplantering i kruka eller på friland så ska du använda humus- och näringsrik jord. Humus är lika med organiskt material som bryts ner i jorden. En matjord som innehåller 10-15 procent humus betecknas som mullrik. Plantjord är en basjord med hög mullhalt och högt näringsinnehåll för trädgård och växthus. Balkongjord- och urnjord är också näringsrik; leca, lera och sand ger en porös jord med god dränering för lådor, urnor, krukor och odling i säck.

Tänk på att jord är en färskvara. Jord som tillverkas på hösten är avsedd att användas påföljande vår. Planteringsjordar som lagras i värme under sommaren kan bli förstörda. Känn och lukta på jorden. Den ska lukta jord och mylla, inte syntetiskt eller något som katten har gjort. Jorden ska dessutom vara lagom fuktig, inte blöt. Det får inte rinna mellan fingrarna.

Biodynamisk jord är bättre komposterad, alltså naturgödslad, vilket ger en längre nedbrytningstid. Naturgödsel är i sin tur komposterad höns- eller kogödsel som tillför jorden nyttiga mikroorganismer, som lockar till sig maskar och motverkar svampsjukdomar. Torkad hönsgödsel tillför endast näring. Torv med naturgödsel passar bäst för utomhusjord eller i växthus.

Binadan Svenska AB säljer den utmärkta kravgodkända granulerade hönsgödselprodukten BINADAN. De saluför även andra jord- och gödselprodukter under namnet LYCKEBO. Binadan Svenska AB, Enhagsvägen 6, 187 40 Täby. Tel: 08-792 21 50, 792 06 50 Fax: 08-792 55 95.

<- Tillbaka

ANNONSER

Go to top
Copyright © 2016 Svenska Chilepepparföreningen. Alla rättigheter reserverade.
Hemsidan producerad av Korrong och Aftertaste i Joomla! som är fri programvara publicerad under GNU General Public License.