Bladlöss och annan ohyra

De kära chileplantorna drabbas med jämna mellanrum av inkräktare i form av flugor och bladlöss. Av den anledningen är det viktigt att ständigt hålla uppsikt på plantorna. Vänd på de nya och späda bladen, där sitter oftast bladlössen. Genom att ta bort dem för hand på ett tidigt stadium, minskar du risken för att behöva behandla plantan med giftiga ämnen. Tänk också på att duscha plantan ofta med kallt vatten. Det gillar inte bladlössen men däremot plantan. Spraya på kallt vatten under varma och soliga dagar så att bladen torkar snabbt. Låt heller inga bladlöss ramla ner i jorden eftersom de kommer att krypa upp på plantan på nytt.

Skulle skadan vara framme och det blivit ett allt för stort angrepp kan tobaksvatten vara ett alternativ. Duscha plantan noggrant med tobaksvatten. Försök också att ta bort så mycket som möjligt för hand. Att byta jord kan också påverka positivt. Spola samtidigt rötterna rena i vatten.

Fluglarver och dylikt kan tas bort enligt följande instruktion från Rune Brand: Vattna ner ett pyretrumpreparat (ett låg-giftigt växtpreparat som finns att köpa i växtbutiker och varuhus). Upprepa behandlingen 2-3 gånger så du blir av med småkrypen. Sätt gärna gula klisterremsor i dina krukor så fångas en stor del av flugorna upp och förhindras från att föröka sig.

Att ha brännässelplantor i direkt anslutning till capsicumplantan är ett tips från Åkerby Handelsträdgård. Brännässlorna tar nämligen livet at bladlössen. Ett annat knep är såpvatten. Två av våra medlemmar (Mattias och Christina i Lund) ger följande råd för att bli av med bladlöss och andra småkryp: ta 1/2 dl såpa och eventuellt någon matsked t-röd till 1 liter vatten. Vi brukar först duscha växterna innan vi sprayar dem med såplösningen, på så vis blir man av med fler bladlöss. Var noga med att spraya både över- och undersidan av bladen. Duscha och spraya ett par gånger i veckan under en månad och du är av med problemen under en tid framöver. Det är alltid bra att börja duscha och spraya innan angreppet blivit för stort, det sparar mycket arbete.

Om dina flugor gör små och svarta, så är det troligtvis sorgmyggor. Sorgmyggor kan man bli av med genom att vattna med en speciell sorts nematoder. Dessa finns att köpa i trädgårdsbutiker eller plantskolor. Vi har använt nematoder från Weibulls och det har fungerat jättebra. Nematoderna angriper larverna i jorden, och förhindrar att det blir fler. Lycka till!

Från PepperJoe i USA kommer följande häxbrygd mot diverse elaka kryp: (OBS Vi har själv inte testat den ännu.) Till såplösningen tillsätts en tesked vitlökssaft och en tesked hot sauce. Spraya!

<- Tillbaka

ANNONSER

Go to top
Copyright © 2016 Svenska Chilepepparföreningen. Alla rättigheter reserverade.
Hemsidan producerad av Korrong och Aftertaste i Joomla! som är fri programvara publicerad under GNU General Public License.