Solljusets inverkan och toppning av plantan är viktig. Skulle ljustillgången ha varit för liten när plantan var ung blir den gärna ranglig och vek. Då kan det vara en fördel att toppa plantorna så att den kan växa sig kraftigare. Men att göra det generellt är inte nödvändigt.

Plantorna växer väldigt olika beroende på sort, Christmas Bell blir gärna ett litet träd på 150 cm medan Habanero sällan blir mer än 70 cm. Så man kan gärna välja sort efter tillgång på utrymme. I annat fall kan du toppa plantan om du inte vill ha raka och höga plantor utan mer lågväxande.

När plantan vuxit till sig är stöd eller spaljering viktigt för att inte grenar ska böjas ner och för att samtidigt underlätta en bra skörd. Det är också viktigt för att förhindra att plantan och grenar bryts vid kraftig vind. I övrigt gäller toppning efter övervintring. När solljuset kommer tillbaka i början av februari och plantan börjar skjuta nya skott kan du beskära plantan cirka 20 centimeter över stammens förgrening.

<- Tillbaka

ANNONSER

Go to top
Copyright © 2016 Svenska Chilepepparföreningen. Alla rättigheter reserverade.
Hemsidan producerad av Korrong och Aftertaste i Joomla! som är fri programvara publicerad under GNU General Public License.