Så i låga krukor med dräneringshål eller i odlingsbrätten. Använd vanlig såjord. I så- eller planteringsjord finns en grundgödsling som hjälper plantan att komma igång. Tryck ner ett frö knappt en centimeter. Så fort rötterna utvecklats, efter cirka en vecka, skall du börja gödsla dina plantor med gödselvatten. Var beredd på att det kan ta upp till 14 dagar eller mer innan hjärtbladen sticker upp. Under tiden är det viktigt att sådden hålls fuktig vid 20-25 grader. Varm rumstemperatur duger bra. God belysning (gärna 14 timmar per dag) ger dessutom kraftiga stammar.

När plantorna är cirka 5 cm planterar du om dem i småkrukor och i kraftigare (mullrik), jord. Lägg lite jord i botten på krukan och strö på naturgödsel. Tryck upp den lilla plantan försiktigt ur odlingscellen och plantera den så att hjärtbladen hamnar i nivå med jorden. Krukan ska vara fylld till kanten med jord. Vattna därefter ordentligt så att rötterna får kontakt med den nya jorden. I samband med omplantering är det dags att börja gödselvattna. Efter 6 veckor är en omplantering i 2 liters kruka att föredra. Kom ihåg att hela tiden sörja för god belysning.

I mitten av juni är det dags att plantera i stora 3, 5 eller 10 liters krukor beroende på sort och dess storlek. Sedan är det ytterligare vatten och näring som behövs. Tänk på att jämna små doser med näring (Compo tomatgödsel med guano eller granulerat hönsgödsel) är viktigt för att plantan ska växa sig stor och kraftig. Ge näring kontinuerligt vid vattning. Mängden gödsel beror på temperatur och ljus. Ju mer av dessa betingelser desto mer näring gäller. Tänk också på att granulerad gödsel måste få komma ner i jorden för att kunna göra nytta. Gödsel som sprids ovan jord lär dra till sig mycket flugor. När de gäller själva gödseldoseringen så brukar det stå på förpackningen. Ett annat mycket bra näringsämne är faktiskt brännässlor. Roger Dahlström (Åkerby Handelsträdgård) har tipsat oss om att tillföra brännässelblad och stjälkar i samband med omplantering.

<- Tillbaka

ANNONSER

Go to top
Copyright © 2016 Svenska Chilepepparföreningen. Alla rättigheter reserverade.
Hemsidan producerad av Korrong och Aftertaste i Joomla! som är fri programvara publicerad under GNU General Public License.