Tianshui, en stad undangömd i Kinas nordvästra bergsområde, ger normalt inga rubriker. Men en eldig soppa som får sin unika smak från lokalt odlad Gangu chilepeppar har lyst upp internet. Sedan mars har hashtaggen #TianshuiMalatang, som hänvisar till en populär typ av gatumat, fått mer än 140 miljoner visningar på Weibo, en plattform för sociala medier. Miljontals människor har strömmat till staden för att själva prova maträtten. En lokal kock fångades på film och såg så trött och olycklig ut på jobbet att lokala myndigheter var tvungna att prata med honom för att få honom att komma ihåg att le.

Den kinesiska gommen är alltmer sugen på kryddstarkt. Förra året rapporterade Meituan, Kinas största app för matleveranser, att nästan 80 % av restaurangerna nu erbjuder kryddstark mat, en smak/känsla som kallas la på kinesiska. Paradoxen är att om man tittar tillbaka några hundra år så fanns chilepeppar knappt någonstans i Kina.

Ordförande Mao var en stor chileälskare. Han brukde reta människor som inte tålde chilepeppar. Ett berömmt citat från Mao lyder "Du kan inte vara revolutionär om du inte äter chilepeppar."

Källa: The Economist och SCF