Men i begynnelsen var det salt och vitpeppar, som hemma i mormors kök. Kanske något lagerblad och en plåtburk med curry. Det var innan vi fått smak på annan mat med charter och turism runt om i världen. När Lars-Olof Mattsson tog över Nordfalks efter sin far Armin 1968 var inte skägget grått och omsättningen blygsamma 8 miljoner kronor. Dagsnoteringen är 1,2 miljarder.
Den nya tiden illustrerades av en kund som varit i USA och nu frågade efter ålrund-krydda, den är till allting. Så började kryddmixerna sitt intåg i köket. Och efter Mallorca-semestern och pizzeriornas utbredning kom intresset för Medelhavets örtkryddor som oregano och basilika. Inte bara på burk. Nu lanserar Nordfalks också färska ekologiskt odlade örtkryddor.
Nordfalks började som en te- och kryddbod redan 1906 i Göteborg och blev aktiebolag 1946. Det var först på 70-talet som den stora industrialiseringen tog fart. Nuvarande vd:n Lars-Olof Mattsson har på nära håll följt hur hela världens kryddor och mat dragit in i våra svenska kök.

- Etnisk mat har en stor framtid. Chilepeppar har på fem-sex år blivit mycket stor. En grundstomme i den tex-mex vi tillverkar. Vi har nått ut i Norden, nu väntar Europa där vi redan är tvåa på marknaden. En marknad som är 20 gånger Nordens. I Tyskland och Österrike kryddar man fortfarande försiktigt, bortsett från paprikan.
Chilepeppar är numera världens största krydda. Samma krydda som Columbus 1493 förde hem till Portugal på skeppet Santa Maria - och trodde att det var svartpeppar!
Invirad i majs- och vetepannkakor har chilepeppar och den mixade mexikanska matkulturen gjort sitt segertåg i de svenska hemmen. Och det går att variera styrkan från den hyggligt starka jalapeñon till den svettigt heta habaneron.
Men vad är förklaringen till att 20 procent av den svenska befolkningen äter tacos, tortillas och het mat mer än var 14:e dag?
Marknadsdirektör Henrik Billger sitter i konferensrum Nejlikan och bläddrar bland overhead som ger en förklaring: tiden för matlagning på vardagar har minskat från 30 till 15 snittminuter per dag.
- Enkelt att laga, lätt att variera och tilltalande smak. Vi har kunnat skapa en trend.
Svenskarnas smaklökar blir allt tåligare. På de senaste tre decennierna har kryddmängden i korv tredubblats och vi drar i oss totalt närmare 400 gram kryddor per person och år. Då har vi ändå långt kvar till rekordhållaren Saudiarabien som konsumerar 2,5 kilo per person årligen, huvudkryddan där heter kardemumma.
De nya mattrenderna försöker leda oss i österled. - Asiatisk mat kommer på bred front, menar Lars-Olof Mattsson och pekar på indisk och thailändsk mat och kryddblandningar. Även indonesiskt är på gång. Och det hänger samman med folks semestrande och resande. Samtidigt som det ska vara enkelt att laga.
- Själva reser vi mycket för att få inspiration. Världen ligger öppen, maten blir en smältdegel. Men det är inte alltid lätt att veta vad som blir en trend.

Cajun-kryddorna som lanserades samtidigt med chilepeppar och tex-mex blev inte någon långvarig succé. Inte heller grön- eller rosépeppar. I dag har utbudet till konsument, storkök och livsmedelsindustri växt till en jättelik kryddhylla. Med både torra kryddor, mixer och hela paket. Jakten på nya kryddor pågår ständigt. Nordfalks senaste spaning har förutom chilepeppar gett spiskummin (ingår i curry), piri-piri (otroligt het), stjärnanis och koriander. På Nordfalks staplas jutesäckar med dofter från jordens subtropiska bälte. Produktionschefen Måns Danielsson berättar att man hanterar 2 500 ton råkryddor per år som efter karantän och bakteriekontroll trattas ner i 30 miljoner påsar och 15 miljoner glas.
Från provköket luktar det mammas köttbullar rullade i någon ny kryddblandning.

Källa: Göteborgs Posten år 2011