Guinness världsrekordbok erkände Bhut Jolokia som världens starkaste chilepeppar 2007. Den har ett SHU-värde (Scoville Heat Units) på över en miljon. SHU är det vetenskapliga måttet på hur stark en chilepeppar är och som jämförelse kan nämnas att Jalapeño mäter mellan 2,500 och 8000 på samma skala. Den klassiska Tabascosåsen ligger mellan 2,500 och 5,000 SHU.

Gordon Ramsay, som filmade i Indien för ett program om indisk matlagning, klarade endast av en enda chilepeppar innan han skrek efter vatten och flämtade: "Det är bara för mycket".

Trots det erkända rykte som "Ghost Chiles" har, var Fru Tamuly besviken. Hon sa: "Jag har ätit Bhut Jolokia sedan min barndom och äldrig känt hettan i munnen. När jag var fem år gammal, hade jag ont i tungan och min mor la på en chilepasta på tungan för att bota infektionen. Sedan dess har jag utvecklat en förkärlek för chilepeppar."

"Sedan upptäckte jag att det var mycket hälsosamt att äta chilepeppar. Så fort jag får en förkylning eller influensa, så knaprar jag i mig några chilepeppar och mår mycket bättre. Skall jag vara ärlig, så märker jag knappt av dem längre."

Hon tillade att hon var besviken över att inte ha klarat av att äta fler, eftersom hon under träningen inför försöket hade klarat av 60 Bhut Jolokia i sitt hem i regionen Assam i Indien.

Det förra rekordet hölls av en sydafrikansk kvinna som åt åtta Jalapeños på en minut 2002.

I september 2010 omkom en kock under utbildning efter att ha ätit chilesås som del av ett uthållighetstest med en vän.

Källa: telegraph.co.uk