Köpare i Tescos butiker i Storbritannien kommer att kunna finna superstarka sorter som Carolina Reaper, Komodo Dragon och Armageddon denna sommar. Alla tre odlas av den Bedfordshire-baserade chilepepparbonden Salvatore Genovese, som förser brittiska detaljhandlare med en miljon chilefrukter i veckan.

Men Tesco rekommenderar hemmakockar att använda den nya trion av "superheta" sorter med extrem försiktighet när de ska förberedas och ätas. Carolina Reaper har bedömts som den hetaste chilepepperen i världen och mäter cirka 1,5 miljoner grader på Scoville chilepeppar-skalan – många hundratals gånger hetare än en jalapeño.

Tescos chilepepper-inköpare Emily Hampson sa: "Dessa superstarka sorter är inte för nybörjare och vi rekommenderar att bara experter som vet vad de gör ska prova dem." Hampson tilllade: "Trots deras enorma hetta blir de mer och mer populära bland brittiska shoppare. "Om du har grundläggande kökkunskaper och använder en smakbalans, säg lite grädde, kan du temperera hettan för att skapa en livlig och läcker sås av dessa chilesorter."

Vem odlar den hetaste chilepepparen?
Salvatore Genovese, vars familj har odlat i generationer i Blunham-området i Bedfordshire, började odla chilepeppar kommersiellt efter examen från jordbrukshögskolan. Han får nu beställningar på chilepeppar från hela världen mellan vår och jul. Hans chilesorter odlas i växthus utan konstgjort ljus.

Herr Genovese, vars Armageddon-sort tros vara den hetaste ursprungliga brittisk-odlade chilesorten, kommenterade: ”När jag började odla dem trodde ingen att Storbritannien skulle få en så stor aptit på chilepeppar, särskilt inte de riktigt superheta. ”Men vi har en växande chilepeppar-kultur och du behöver bara titta online för att se alla brittisk-baserade chilepepparsåsföretag som har dykt upp under de senaste åren. "Var och en av dessa tre sorter som säljs på Tesco har subtila skillnader som fruktighet eller omedelbar styrka på tungan."

Hur mycket kommer de att kosta?
Chilesorterna kostar 1 pund per paket och innehåller upp till tre frukter beroende på storlek.

Källa: Daily Gazette