Ursprungsbeteckning är ett begrepp eller ett tecken som ges till en viss produkt som har en specifik geografisk plats eller ursprung. Dalle Khursani fick sin GI-status på grundval av en ansökan från North Eastern Regional Agricultural Marketing Corporation Limited (Neramac) i Guwahati.

Dalle Khursani är en het chilefrukt av arten C. chinense och med ett intervall på 100 000 till 350 000 Scovillegrade. Scoville-skalan är ett mått på styrkan eller mängden capsaicin hos chilefrukter. Den berömda Bhut Jolokia, odlad i närliggande Assam, Arunachal Pradesh, Nagaland och Manipur, har ett Scoville-intervall på 855 000 till 1 041 427.

Dalle Khursani kostar så mycket som 480 Indiska rupies (cirka 57 Kr) per kg på den lokala marknaden idag. Sikkims trädgårdsekreterare M.T. Sherpa sa, "Med GI-statusen kommer chilefrukten få ett globalt erkännande och marknadsföringen av produkten kommer att ligga utanför de nationella gränserna."
Dalle Khursani används i lokala matberedningar, särskilt med momos (fyllda degknyten med stark chilesås). Den är också känd för sina medicinska egenskaper.

Källa: The Print