Den heta upptäckten krävde en del försök och motgångar. En stor utmaning var att hitta ett chilepulver som skulle avskräcka mössen men inte hindra fröna från att gro. En annan var att hitta en skyddsbeläggning som inte skulle vittra bort efter några månader utomhus. Efter fyra år av laboratorie- och fältexperiment i Montanas Missoula Valley fann forskarna ett fungerande recept. Ett pulver gjort av Bhut jolokia, även känd som spökpeppar, från Indien – som anses vara en av världens hetaste chilesorter – gjorde susen.

Forskarna föreslår att deras fynd visar hur naturliga växtförsvarsföreningar - som capsaicin - kan användas för att hjälpa till med restaureringsinsatser.

Källa: Science

SCF:s kommentar. SCF får ofta frågan "varför ska man odla superstarka chilesorter?" Ja, om man inte vill använda dessa eldbefängda frukter i maten så är de ett utmärkt biologiskt växtskydd mot diverse ohyra. Det är också värt att spraya chileplantans bladverk med en vattenbaserad lösning med valfri superstark chilepeppar. Det skyddar mot rådjur som brukar kalasa på plantans blad. Låt krossad/mixad Trinidad Moruga Scorpion eller chilefrukter med liknande styrka dra i vatten under en vecka. Sila sedan av och och spraya vätskan på plantorna i förebyggande syfte. Repetera sprayningen flera gånger under säsongen. Beställ dina superstarka chilefröer här